19.07.2007 – Radovi na groblju …

Komunalno poduzeće ½Dvorac d.o.o.½ i ove je godine u vlastitoj režiji u programu održavanja gradskoga groblja Valpovo učinio zapažene pomake i kapitalne investicije uz financijsku potporu Grada Valpova investirajući u komunalnu infrastrukturu tj potrebitu infrastrukturu vodovodne i kanalizacijske mreže te priključenje parcele gradskoga groblja i centralne građevine (mrtvačnice) na javno-prometnu površinu.

Cjelokupni projekt započeo je krajem prošle 2006 godine, a realiziran do mjeseca ožujka ove godine. Valja spomenuti da se radi o novoizgrađenoj vodovodnoj mreži zatvorenog prstena koja je priključena na postojeće instalacje javnog vodovoda u ulici M.Gupca u dužini 249,63 m koja napaja i opskrbljuje potrebe objekta mrtvačnice (sanitarna voda za potrebe sanitarnih čvorova), a izrađena je i nadzemna hidranska mreža u cilju zaštite od požara. Projektom vodovodnih instalacija prvenstveno se nastojalo zadovoljiti potrebe za vodom za održavanje groblja, te je u tom smislu projektirana disperziva vodovodna mreža, kojom je za svako novo grobno polje osigurano po jedno izljevno mjesto.
Osim spomenute vodovodne mreže predviđena je i izgrađena odvodnja oborinskih voda i drenaža redova grobnica kao i odvodnja fekalnih voda iz sanitarnih čvorova mrtvačnice tzv.mješoviti kanalizacijski kolektor u dužini 226,07 m priključen na postojeću gradsku kanalizaciju.
Za potrebe normalnog funkcioniranja postojećeg dijela groblja kao i njegova proširenja izvedena je kolno-pješčka staza kojom je na taj naćin omogućen pristup do svih dijelova groblja poglavito za potrebe ukopa, održavanja i uređenja groblja. Novoizgrađena prometnica povezuje javno-prometnu površinu ulice M.Gupca, a izrađen je i novi kolno-pješački ulaz na spomenutom priključenju. Cjelokupni projekt izvedbe prilazne ceste obuhvaća temeljitu izradu donjeg ustroja kolničke konstrukcije kao i ugradnju rubnjaka te asfaltnog sloja što je rezultiralo izradom nove cca 160 m(671,00 m2 )duge prilazne ceste, prosječne širine 4, 00m. Uz spomenuto izvršena je i priprema (ugradnja tamponske mješavine) za plansko izvođenje cestovnih ogranaka po prostornom projektu uređenja grobnih polja/površina.
U sklopu projekta izgrađena je i pristupna betonska staza u dužini 93,60 m do grobnih mjesta na novome dijelu groblja, a izvršena je i rekonstrukcija prilazne staze do centralnog križa posvećenog hrvatskim braniteljima.