04.12.2007 – ODVODNI SUSTAV « DVORAC « d.o.o. VALPOVO

Imajući u vidu potrebu izgradnje kanalizacijske mreže za područje odvodnog sustava »Dvorac« Valpovo, koja se temeljila na potrebi hitnog rješavanja prikupljanja otpadnih voda domaćinstava, kao i drugih otpadnih voda, a sa ciljem sprečavanja ekoloških incidenata, zaštite okoliša i, što je jako bitno, zaštite podzemnih rezervi pitke vode za grad Osijek, te za grad Valpovo izrađeno je1996. godine »KONCEPCIJSKO RJEŠENJE ODVODNJE I PROČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA«.

Ovim Koncepcijskim rješenjem riješeno je pitanje izgradnje buduće kanalizacijske mreže kroz izradu projektne dokumentacije na način da je planirana izgradnja pet separatnih podsustava i to:

1.Podsustav grada Valpova

Ovaj podsusutav pokriva područje samog grada Valpova i funkcija istog je prikupljanje otpadne vode sa cijelog područja grada Valpova te distribucija otpadnih voda na glavnu crpnu stanicu u ulici B.Radića. Na ovom mjestu je izgrađen sabirni bazen sa rešetkom koja skuplja i odstranjuje krupni otpad iz otpadne vode i tlačnim cjevovodom distribuira otpadnu vodu u odvodni sustav grada Belišća i dalje do uređaja za pročišćavanje. Kanalizacijski sustava grada Valpova izgrađen je krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća sa pojedinim dogradnjama u novije vrijeme (ulica M. Gupca i Grgura Ninskog) te u novoizgrađenim naseljima kao i poslovnim zonama unutar grada Valpova.

2.Podsustav za naselja Marjančaci, Ivanovci, Zelčin i Harkanovci

Odvodni podsusutav za ova četiri naselja sastoji se od mjesnih odvodnih cjevovoda koji sakupljaju i odvode otpadnu vodu prema budućem uređaju za pročišćavanje, tlačnih cjevovoda i crpnih stanica. Budući uređaj za pročišćavanje otpadnih voda će biti kapaciteta 2.080 ekvivalent stanovnika (ES) što će zadovoljiti potrebe ovog područja. Uređaj će biti smješten sjevero-istočno od naselja Marjančaci sa ispustom pročišćene vode u rijeku Vučicu. Za ovaj odvodni podsustav je u tijeku ishođenje lokacijske dozvole i na temelju javnog natječaja izabran je izvoditelj izvedbene projektne dokumentacije čime bi se stekli svi uvjeti za dobivanje građevinske dozvole te na taj način mogli i započeti sa radovima na realizaciji ovog projekta.

3.Podsustav za naselje Šag i Nard

Ovaj odvodni podsustav obuhvaća izradu mjesne odvodne mreže, kolektorskog cjevovoda, tlačnog odvodnog cjevovoda, crpnih stanica te uređaja za pročišćavanje. Imovinsko pravni odnosi koji predhode rješavanju lokacije uređaja za pročišćavanje su u tijeku te u najskorije vrijeme se očekuje i definiranje pozicije istog. Kapacitet uređaja će biti 1.200 ES. Određivanjem definitivne lokacije uređaja za pročišćavanje steći će se uvijeti za dovršenje izrade idejnog projekta. Na temelju javnog natječaja izabran je izvoditelj izvedbenog projekta koji predhodi ishođenju građevinske dozvole.

4.Podsustav za naselja općine Bizovac, općine Petrijevci i prigradskog naselja Ladimirevci

U ovaj podsusutav spadaju sustav mjesnih kanalizacijskih cjevovoda, sustav kolektorskih cjevovoda, pripadajućih tlačnih cjevovda, crpnih stanica te objekata i pripadajućeg uređaja za pročišćavanje kapaciteta 9.900 ES.
Slijedom toga izrađen je idejni projekt , ishođena je lokacijska dozvola te načelna dozvola kojom je predviđena, obzirom na veličinu projekta njegovu dužinu, kao i cijenu koštanje, gradnja u fazama. Dužina kanalizacijske mreže koja je projektirana iznosi ccca 105 km, a procjenjena vrijednost izgradnje cijele kanalizacijske mreže je 98.152.000,00 kuna. Razumljivo je iz navedenog da će radovi na izgradnji objekta trajati nekoliko godina s obzirom na realne mogućnosti kako lokalnog stanovništva i gospodarstva. Stoga je za zaključiti da se ovako veliki projekt neće moći realizirati bez pomoći šire društvene zajednice – Proračuna Republike Hrvatske.
Sama gradnja ovog kanalizacijskog sustava je predviđena u 28 faza koje čine svaka za sebe jednu tehničko-tehnološku cijelinu čime se stvara mogućnost i puštanja u funkciju prema predviđenim fazama što daje mogućnost priključenja korisnika na izgrađenim fazama i puštanja u rad, a da cijeli objekt nije dovršen.
Početak gradnje ovoga projekta (I faza) svečano je obilježen 22.07.2006 godine u nazočnosti predsjednika Sabora Republike Hrvatske gospodina Vladimira Šeksa.
Započeta je izgradnja kolektora u mjestu Petrijevci i to cjevovod koji vodi prema lokaciji budućeg uređaja za pročišćavanje koji će se također raditi u dvije faze. Prva faza uređaja je biti kapaciteta 5.000 ES, dok će druga faza biti isto takvog kapaciteta. Tijekom 2006 god. izgrađeno je kolektorske mreže u dužini od 941 m, tlačnih cjevovoda u dužini 228 m, ugrađeno je 20 okana prosječne dubine 3 m , nadalje izgrađen je priključni vodovod za potrebe vatroobrane Φ160 mm dužine 1.164 m. Da bi se radovi nesmetano mogli odvijati bez obzira na vremenske uvjete izgrađena je pristupna kamena cesta širine 4,5 m i dužine 1.084 m. Na postojećem kolektorskom cjevovodu izgrađena su i dva armirano betonska zasunska okna, za što je ukupno utrošeno 3.837.840,62 kune sredstava iz Proračuna Republike Hrvatske. Ove brojke nam kazuju koliko je zahtjevan ovaj projekt, kako u tehničkom, tako i u financijskom smislu.
Radovi na daljnjoj realizaciji I faze nastavljeni su tako i početkom ove 2007 godine i to izvedbom kolektorskog cjevovoda iz pravca Satnice, Vjetrovitom ulicom, Mlinskom ulicom te ulicom Repulike. Tako je sa danom 30.11.2007. godine izgrađeno nove kolektorske mreže u dužini od 2.200 m, 56 novih armirano betonskih okana, za što je utrošeno dodatnih 4.834.542,00 kuna. Sada to ukupno iznosi 8.672.382,00 kuna. Za završetak I faze koja je ukupne dužine 3.321,59 m potrebno je izgraditi još 200 m kolektorskog cjevovoda što je izgledno završiti do kraja 2007 godine. Samim tim bi se otvorila mogućnost nastavka radova u pravcu Samatovaca i Bizovca te bi se isto tako stvorili preduvjeti za projektiranje i gradnju sekundarne kanalizacijske mreže mjesta Petrijevci.

Tijekom 2007. godine ishođene su građevinske dozvole za II, III, IV, VI i VIII fazu te se nakon završetka I faze planira nastavak radova na ovim fazama za koje su ishođene građevinske dozvole.

5.Podsustav za naselja općine Koška

Odvodni podsustav za naselja općine Koška obuhvaća odvodni mjesni cjevovod, kolektorski cjevovod, pripadajući tlačni cjevovod, crpne stanice, uređaj za pročišćavanje kapaciteta 5.220 ES. Ovaj sustav predviđen je za gradnju u naseljima Normanci, Topoline, Koška, Niza, Breznica Našička, Ledenik, Andrijevci, Branimirovac, Lug Subotički i Ordanja. Lokacija uređaja je određena te je nužno riješiti s tim u vezi i imovinsko-pravne odnose.
Početkom lipnja ove godine dobivena je lokacijska dozvola ovog podsustava za područje Koške i Nize te je stoga temeljem javnog natječaja izabran izvoditelj glavnog i izvedbenog projekta čime će se steći i potrebni uvjeti za dobijanje građevinske dozvole.