18.4.2011 – Obavijest korisnicima vodnih usluga…

Uprava-direktor Josip Marković i tvrtka DVORAC d.o.o. za komunalne djelatnosti Valpovo u svrhu istinitog i objektivnog informiranja javnosti daje sljedeću obavijest o cijenama vodnih usluga na uslužnom području DVORAC d.o.o. Valpovo.

Povećanje ukupne cijene vodnih usluga na uslužnom području DVORAC d.o.o. Valpovo usklađeno je s odredbama Zakona o vodama (NN 153/09) i Zakonom o financiranju vodnog gospodarstva (NN 153/09), Uredbe o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena vodnih usluga pokriva (NN 112/2010) i Uredbe o mjerilima ekonomičnog poslovanja isporučitelja vodnih usluga (NN 112/2010).

Najniža osnovna cijena vodnih usluga sastoji se od fiksnog i varijabilnog dijela. Fiksni dio najniže osnovne cijene vodnih usluga služi pokriću troškova koji ne ovise o količini isporučenih vodnih usluga, a nastaju kao posljedica priključenja nekretnine na komunalne vodne građevine. Ovi troškovi obuhvaćaju troškove očitanja vodomjera, troškove obrade prikupljenih podataka i dostava računa korisnicima vodnih usluga, troškove umjeravanja i servisiranja, troškovi tekućeg i investicijskog održavanja priključaka, redovito održavanje funkcionalne ispravnosti komunalnih vodnih građevina, te troškovi ispitivanja i održavanja zdravstvene ispravnosti vode za piće. Fiksni dio najniže osnovne cijene vodnih usluga obračunava se mjesečno prema promjeru vodomjera.

Varijabilni dio izračunava se tako da se od ukupno planiranih troškova oduzmu ukupno planirani fiksni troškovi, te se dobiveni iznos podijeli sa planiranom količinom isporučene vode. Ukupni troškovi obuhvaćaju materijalne troškove, troškove usluga, troškove za zaposlene, financijske troškove, troškove amortizacije, te troškove vrijednosnog usklađenja. Varijabilni dio cijene ovisi o potrošnji i izračunava se tako da se količina izražena u m³ isporučene vode pomnoži sa varijabilnim dijelom osnovne cijene vodne usluge.

Na ukupno izračunati fiksni i varijabilni dio sukladno zakonskim propisima obračunava se PDV, naknada za korištenje voda, naknada za zaštitu voda, te naknada za razvoj.

Svi elementi cijene vodnih usluga definirani su Uredbom o najnižoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena vodnih usluga pokriva (NN 112/2010).

Uprava – direktor

DVORAC d.o.o. Valpovo

Josip Marković, dipl.iur.